Oma, dit is echt niet om te lachen…

  • admin
  • september 28, 2019

Hé, wat zou jij doen als je kleindochters in huis hebt én bovendien vers van de pers nieuwe prentenboeken ontvangen hebt? Meer nog: de kleindochters hebben de perfecte leeftijd voor de boeken die de postbode je net bezorgd heeft?

Juist ja! Voorlezen. Ik had geen tijd om het boek vooraf in te lezen, om door te bladeren wat er komen gaat en dus ook niet om in te schatten wat het verhaal zou brengen.

Dus ging ik helemaal op ontdekking in het verhaal, samen met de twee meiden.

Daar zaten we dan. Samen op de sofa, met een prentenboek van Guido van Genechten voor ons. “Wat zou jij doen als je ’s nachts wakker werd met een gewei op je hoofd? Het hele huis bijeengillen?”. De illustratie bij deze zinnen was eigenlijk niet eens nodig om mijn verbeelding op hol te doen slaan. Ik kreeg meteen de slappe lach. “Maar wat als dat gewei de volgende ochtend nog steeds op je hoofd zou staan? Muurvast. Zou je dan boos worden?”. De oudste kleindochter porde me en keek me intimerend aan.

Lichtelijk geïrriteerd wees ze me terecht: “Oma, dit is echt niet om te lachen. Weet je wel hoe erg je gepest wordt op school als je zoiets aan de hand hebt?”

Deze opmerking haalde me meteen uit mijn lachbui. Mijn omahart klopte ongerust. “Word jij gepest dan?”, vroeg ik. Het jongetje met het gewei op zijn hoofd werd opzij gezet. We stapten uit het verhaal. Ons gesprek ging nu verder over een jongetje op school dat gepest werd. Mijn nogal gevoelige kleindochter worstelde met gevoelens van onmacht. Veel te vaak had ze al pogingen gedaan om de juf aan te spreken, maar uit angst voor het pestjongetje lukte het telkens niet om haar hersenspinsels om te zetten naar daden.

Dit was voor mij hét moment om een prentenboek van Jan de Kinder erbij te halen: ‘Rood, of waarom pesten niet grappig is’. Een gevoelig verhaal over een pestsituatie. Een verhaal dat vertrekt vanuit de massa meelopers, de kinderen die niet durven reageren…. Een verhaal dat mijn kleindochter de moed gaf om – samen met andere klasgenootjes – de situatie aan te pakken.

Hé, wat zou jij doen? Dit verhaal bewaren we voor een andere keer. Voor een moment dat ze klaar is om een gewei op je hoofd gewoon als ‘iets anders’ te beschouwen. Tenslotte heeft iedereen wel wat ….

__________________________________________

Neergepend door Gil Geron,

een beleving van een interactieve voorleessessie

op 25 mei 2017.

Gepubliceerd op 28 september 2019.

__________________________________________

Hé, wat zou jij doen?

Een geestig verhaal over een ongewoon onderwerp.

Dit prentenboek laat je lachen,

maar zet je tegelijk aan het denken.

Voor iedereen vanaf 4 jaar.

__________________________________________

Rood, of waarom pesten niet grappig is.

Een verhaal dat het thema pesten bespreekbaar maakt,

Met illustraties die de groepsdynamiek

en emoties sterk naar voren brengt.

Voor iedereen vanaf 5 jaar.