centrum voor bevordering van


OVER ONS

Narrata is een centrum voor leesbevordering. Narrata wil ouders, leerkrachten, jeugdwerkers, babysitters, opvoeders, …. het belang van lezen en voorlezen bijbrengen, hen versterken in hun (voor)leescompetenties, hen sensibiliseren en enthousiasmeren om (meer) voor te lezen. Narrata gelooft in de kracht van verhalen. Narrata wil de kracht van verhalen inzetten om kinderen het plezier van verhalen te bieden, hen honger te geven naar (meer) verhalen, zich te oriënteren naar hun leesidentiteit. Vanessa Sarrechia en Gil Geron,  de stuwende kracht achter Narrata, bruisen van enthousiasme en ideeën en nemen je graag mee in hun verhaal!


Navorming voor het lager onderwijs

Leerkrachten die verhalend lesgeven, 

krijgen ook de leerlingen op de laatste rij geboeid!

 

Verhalen bieden voor kinderen heel wat spiegels en ramen. Daarom werken wij in deze workshop rond een narratieve lesmethode waarin de ontwikkeling van het kind in al zijn aspecten centraal staat. 

In deze navorming ontdekken we hoe je belevingsgericht kan werken aan leesplezier, met aandacht voor de te behalen leerplandoelen van verschillende vakken, waarbij vakoverschrijdend gewerkt wordt in/aan diversiteitsbewustzijn. We maken kennis met waardevolle prentenboeken die op een creatieve manier ingezet kunnen worden in je leerplan. We maken je wegwijs in het lessenpakket, gebaseerd op ‘Hadden de Grieken al raketten?’.

Een praktijkgerichte vorming waarbij leesplezier en inclusief onderwijs mekaar versterken. Je eindigt de sessie met een eigen uitgewerkt lessenpakket bij een nieuw prentenboek zodat je in je eigen klasomgeving aan de slag kan met kant-en-klare ideeën en materiaal.

 

TIJDSTIP: nog niet bepaald

LOCATIE: online

PRIJS: € 75 inclusief:

  • handouts
  • actueel prentenboek (voor jouw klas)
  • bijhorend lessenpakket

 

Deze navorming is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Lore Koopmans en Gil Geron.

Lore Koopmans is leerkracht basisonderwijs. Tijdens haar opleiding koos ze voor Narrata als stageplek. Met haar inspirerende bachelorproef trok ze de aandacht van het Vlaams-Nederlands genootschap voor Nederlandse Taal en Cultuur de Orde van den Prince. Ze ontwierp kant-en-klare lessuggesties die bruikbaar zijn voor verschillende vakken én inspelen op diversiteit. Ze gebruikte hiervoor het boek ‘Hadden de Grieken al raketten’ (Govert Schilling) als vertrekpunt.

 


Workshops op maat

Stevige interactieve voorleessessies die focussen op verhalenbeleving bevorderen niet alleen taalontwikkeling, maar ook tal van andere ontwikkelingsdomeinen.

Na een kennismakingsgesprek en een behoeftenpeiling stellen wij een workshop op maat samen. Allerlei aspecten kunnen aan bod komen, gaande van: het belang van voorlezen en voorlezen, ontwikkelingsdomeinen in een verhaal, voorlees- en verteltips, leescoaching, leesdidactiek, koppelen van voorlezen aan (muzische) activiteiten, themagericht voorlezen, focus op illustratietechnieken, werken met kamishibai, kiezen van een geschikt voorleesboek, voorlezen met een handpop, (i.f.v. leeftijd, thema, maatschappelijke situatie, …)

Wij richten ons op ‘voorlezen (of werken met boekjes) voor baby’s en peuters, voor kleuters en voor schoolkinderen’ alsook op lezen (zowel technisch als begrijpend lezen).

Alle workshops kunnen aangepast worden voor verschillende sectoren (onderwijs, kinderdagverblijven, bibliotheken, kinderwerkingen, ….

Een workshop/vormingssessie kost € 120 per begonnen uur met een minimum van 2 uur.


Workshop 'Boekstart'

Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is ‘quality time’, goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

In samenwerking met Iedereen Leest bieden wij de Boekstart-communicatietraining aan voor bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers van de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de Boekstart-vorming ‘interactief voorlezen aan baby’s en peuters’, zowel voor intermediairs als voor (onthaal)ouders en kinderbegeleiders.

Meer info: https://www.boekstart.be/new/vorming/


Book@home

Een gezellige workshop in jouw woonkamer, dat is book@home.

 

Als gastvrouw/-heer nodig je familie, vrienden, collega’s, buren uit om in een gezellige setting te luisteren naar een educatief medewerkster van Narrata die, aan de hand van een 50-tal prentenboeken, komt vertellen waarom voorlezen belangrijk is. Er worden ook heel wat voorleestips gegeven, alsook advies over het kiezen van een geschikt boek voor kinderen van 0-12 jaar. Alle gasten krijgen een boekenlijst mee naar huis.

 

Er is een mogelijkheid om de boeken te bestellen via Narrata, doch geen aankoopverplichting!

 

De gastvrouw/-heer krijgt van Narrata een gratis prentenboek cadeau.

 

Book@home’s zijn helemaal gratis in de provincie Limburg. In andere provincies worden de verplaatsingskosten aangerekend.

 


Book@school / Book@org

Nodig Narrata uit in je school of organisatie voor een book@school (book@org). Als school of organisatie nodig je zoveel mogelijk gasten uit voor een interessante workshop met prentenboeken.
Een educatief medewerkster van Narrata komt langs met een 70-tal prentenboeken. Aan de hand daarvan legt ze uit waarom voorlezen belangrijk is en geeft ze tips mee over het kiezen van een geschikt boek.
Alle gasten krijgen een boekenlijst mee naar huis.
Nadien kunnen de gasten boeken bestellen via Narrata (geen aankoopverplichting!).
 
De organiserende school of organisatie krijgt van Narrata een  prentenboek cadeau.
 
De basisprijs voor een book@school/@org is 80€. Deze prijs kan je echter terugverdienen, indien er veel boeken verkocht worden. Contacteer ons voor meer informatie.

voorleesapp


Voorleesapp

De voorleesapp van Narrata staat gratis ter beschikking van alle voorlezers (kinderdagbegeleiders, ouders, grootouders, onthaalouders, bibliotheekmedewerkers, leerkrachten, ….).

In deze app kunnen voorlezers hun voorleessessies beheren en voorleeservaringen delen met andere voorlezers.

Op de leesplank van Narrata worden leuke voorleesboeken in de kijker gezet.

De app is gekoppeld aan de databank van Cultuurconnect (koepel van bibliotheken).

De volledige handleiding kan je hier downloaden.

Klik hier om naar de voorleesapp te gaan!


TARIEVEN

Standaardprijzen: zie ‘aanbod’.

Na een kennismakingsoverleg ontvang je een offerte met voorstel over aanpak en prijs.

Narrata is niet BTW-plichtig.

Vervoersonkosten worden berekend vanuit 3650 Rotem à  € 0,42/km.

Langdurige trajecten: prijssetting in overleg


TARIEVEN

Standaardprijzen: zie ‘aanbod’.

Na een kennismakingsoverleg ontvang je een offerte met voorstel over aanpak en prijs.

Narrata is niet BTW-plichtig.

Vervoersonkosten worden berekend vanuit 3650 Rotem à  € 0,42/km.

Langdurige trajecten: prijssetting in overleg

PROJECTEN

  • All
  • Leesbevordering
  • Vertelfestival
  • Vormingen & workshops
BoekenbeestenSaaiste of coolste boek, leesoriëntatie in het onderwijsStory Peppers i.s.m. bib Dilsen-StokkemTwiet-o-twietWorkshops, enkele voorbeelden …Saaiste boek ter wereldVertelfestival Kindercafé Contez

GET IN TOUCH


Contacteer ons

Narrata

Centrum voor leesbevordering

+32 477 94 06 80

info@narrata.be

Ondernemingsnummer: 0556.636.082