Leerkrachten die verhalend lesgeven,
krijgen ook de leerlingen op de laatste rij geboeid!
Verhalen bieden voor kinderen heel wat spiegels en ramen. Daarom werken wij in deze workshop rond een narratieve lesmethode waarin de ontwikkeling van het kind in al zijn aspecten centraal staat.
In deze navorming ontdekken we hoe je belevingsgericht kan werken aan leesplezier, met aandacht voor de te behalen leerplandoelen van verschillende vakken, waarbij vakoverschrijdend gewerkt wordt in/aan diversiteitsbewustzijn. We maken kennis met waardevolle prentenboeken die op een creatieve manier ingezet kunnen worden in je leerplan. We maken je wegwijs in het lessenpakket, gebaseerd op ‘Hadden de Grieken al raketten?’.
Een praktijkgerichte vorming waarbij leesplezier en inclusief onderwijs mekaar versterken. Je eindigt de sessie met een eigen uitgewerkt lessenpakket bij een nieuw prentenboek zodat je in je eigen klasomgeving aan de slag kan met kant-en-klare ideeën en materiaal.
TIJDSTIP: nog niet bepaald
LOCATIE: online
PRIJS: € 75 inclusief:
Deze navorming is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Lore Koopmans en Gil Geron.
Lore Koopmans is leerkracht basisonderwijs. Tijdens haar opleiding koos ze voor Narrata als stageplek. Met haar inspirerende bachelorproef trok ze de aandacht van het Vlaams-Nederlands genootschap voor Nederlandse Taal en Cultuur de Orde van den Prince. Ze ontwierp kant-en-klare lessuggesties die bruikbaar zijn voor verschillende vakken én inspelen op diversiteit. Ze gebruikte hiervoor het boek ‘Hadden de Grieken al raketten’ (Govert Schilling) als vertrekpunt.
Na een kennismakingsgesprek en een behoeftenpeiling stellen wij een workshop op maat samen. Allerlei aspecten kunnen aan bod komen, gaande van: het belang van voorlezen en voorlezen, ontwikkelingsdomeinen in een verhaal, voorlees- en verteltips, leescoaching, leesdidactiek, koppelen van voorlezen aan (muzische) activiteiten, themagericht voorlezen, focus op illustratietechnieken, werken met kamishibai, kiezen van een geschikt voorleesboek, voorlezen met een handpop, (i.f.v. leeftijd, thema, maatschappelijke situatie, …)
Wij richten ons op ‘voorlezen (of werken met boekjes) voor baby’s en peuters, voor kleuters en voor schoolkinderen’ alsook op lezen (zowel technisch als begrijpend lezen).
Alle workshops kunnen aangepast worden voor verschillende sectoren (onderwijs, kinderdagverblijven, bibliotheken, kinderwerkingen, ….
Een workshop/vormingssessie kost € 120 per begonnen uur met een minimum van 2 uur.
In samenwerking met Iedereen Leest bieden wij de Boekstart-communicatietraining aan voor bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers van de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de Boekstart-vorming ‘interactief voorlezen aan baby’s en peuters’, zowel voor intermediairs als voor (onthaal)ouders en kinderbegeleiders.
Meer info: https://www.boekstart.be/new/vorming/
Als gastvrouw/-heer nodig je familie, vrienden, collega’s, buren uit om in een gezellige setting te luisteren naar een educatief medewerkster van Narrata die, aan de hand van een 50-tal prentenboeken, komt vertellen waarom voorlezen belangrijk is. Er worden ook heel wat voorleestips gegeven, alsook advies over het kiezen van een geschikt boek voor kinderen van 0-12 jaar. Alle gasten krijgen een boekenlijst mee naar huis.
Er is een mogelijkheid om de boeken te bestellen via Narrata, doch geen aankoopverplichting!
De gastvrouw/-heer krijgt van Narrata een gratis prentenboek cadeau.
Book@home’s zijn helemaal gratis in de provincie Limburg. In andere provincies worden de verplaatsingskosten aangerekend.
In deze app kunnen voorlezers hun voorleessessies beheren en voorleeservaringen delen met andere voorlezers.
Op de leesplank van Narrata worden leuke voorleesboeken in de kijker gezet.
De app is gekoppeld aan de databank van Cultuurconnect (koepel van bibliotheken).
De volledige handleiding kan je hier downloaden.